Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Grafit na zidu

Vikend u Beogradu: Kako u obilazak sa manjim budžetom?

Dok putujemo i obilazimo mesta često nismo ni svesni svih usputnih troškova koji nastanu mimo planiranog smeštaja, prevoza ili ulaznica za različite atrakcije, muzeje i znamenitosti koje želimo da obiđemo. U celodnevnim obilascima imamo izdatke za hranu, piće, suvenire ili neplanirani prevoz i kupovinu. Međutim, obilasci i zabave ne moraju uvek da budu papreno skupi.

Prednost velikih gradova je raznovrsnost sadržaja koji se nudi, a samim tim veća je i mogućnosti da se pronađu alternativni načini obilaska grada ili intersantni  društveni događaji  za čiji ulaz plaćate  vrlo malo  ili skoro nimalo.

Često to budu raznovrsna kulturna i društvena dešavanja koja ne spadaju u glavne turističke atrakcije ali mogu da učine da se na trenutak osećamo kao lokalni stanovnici tog mesta. Ovo se naročito odnosi na urbane delove grada koji do skoro nisu bili funkcionalni  i gde mladi umetnici i kreativni ljudi organizuju pregršt zanimljivih dešavanja.

Grafit na zidu

Šta možete da vidite u Beogradu ukoliko imate ograničen budžet?

Obilazak grada tramvajem

Najuži centar grada Beograda u narodu je poznat kao „krug dvojke“ zbog trase kojom saobraća tramvajska linija broj 2, a proteže se od Zoo vrta, pored Kalemegdana, pristaništa, Železničke stanice i trga Slavija, odakle Beogradskom ulicom nastavlja do Bulevara kralja Aleksandra, a zatim preko Vukovog spomenika ide prema ulici Cara Dušana odakle se opet vraća na početak kod Zoo vrta.

Turistička organizacija Beograda dosetila se da iskoristi ovu trasu i ponudi interesantan obilazak grada i to potpuno BESPLATNO. S obzirom da trasa prolazi kroz najuži centar bićete u prilici da vidite neke od veoma značajnih objekata. Jedan od njih je zgrada Beogradske zadruge, poznatija i kao Geozavod, koja spada u spomenik kulture od velikog značaja i predstavlja jedno od najznačajnijih dela srpske arhitekture iz prve decenije 20. veka. Osim ove, tramvaj prolazi i pored još jedne zgrade koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, a to je Železnička stanica, jedna od prvih železničkih stanica u Srbiji građena između 1882. i 1885. godine.

tramvaj u beogradu

Fotografija preuzeta sa Dnevno.rs. Autor Petar Marković.

Ukoliko kliknete ovde možete da saznate kako da se prijavite za  obilazak. Ture su organizovane petkom i subotom u dva termina – na srpskom i engleskom jeziku, a traju oko sat vremena. Polazak je kod tramvajske okretnice linija 5 i 10 kod Zoološkog vrta  u  blizini  ulice  Tadeuša Košćuška.

Alternativa:  iznajmite bicikl i sami organizujte svoju turu

Gledanje filmova

Ako biste voleli da uživate u filmu, a da pritom ne potrošite mnogo novca, posetite nacionalni filmski arhiv republike Srbije, poznatiji kao Jugoslovenska kinoteka. Ova kultna institucija osnovana je 1949. godine i broji više od 100.000 filmskih kopija iz celog sveta i zbog toga spada u jednu od najznačajnijih i najkompletnijih kinoteka u svetu. Osim prikazivanja filmova, kinoteka poseduje i muzej posvećen predistoriji i istoriji filma koji možete da obiđete. Cena ulaznica za film ne prelazi 200 dinara (oko 1.5 evro).

S obzirom da je ovo svojevrsna ustanova kulture u kinoteci se ne praktikuju grickalice kao u velikim bioskopima. Svakog meseca objavljuje se detaljan filmski program koji se uglavnom bavi određenom tematikom. Za repertoar i dodatne informacije posetite njihov sajt klikom ovde. Imajte u vidu da kinoteka ima dva objekta (stari i novi) pa ukoliko budete proučavali repertoar obratite pažnju na lokaciju na kojoj se prikazuje film. Dobra stvar je što se oba nalaze u samom centru grada i udaljenost između njih je oko 10 minuta hoda.

Unutrasnjost beogradske kinoteke

Zgrada nove kinoteke u Uzun Mirkovoj. Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta kinoteke.

Alternativa:  Ostala mesta na kojima se prikazuju filmovi – Boho bar na Kalemegdanskoj tvrđavi dok uživate u piću, zatim Novi Bioskop Zvezda, Dom Omladine Beograda, Kulturni centar Beograd kao i organizacija Filmstreet koja organizuje gledanje kultnih filmova na otvorenom na različitim gradskim lokacijama u toku letnjeg perioda

Muzeji u Beogradu

Većina značajnih muzeja u Beogradu nalazi se u samom centru grada.  Ukoliko ste u šetnji, a usput biste voleli da obiđete i neku izložbu ili stalnu postavku to možete da uradite potpuno besplatno određenim danima.

Etnografski muzej je jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu sa više od sto godina postojanja. U njemu postoji stalna postavka „Narodna kultura Srba u XIX i XX veku“, a muzej organizuje i druge izložbe koje se smenjuju. Nedeljom je ulaz besplatan, a regularna cena karte za odrasle je 200 dinara u trenutku objave ovog teksta.

Besplatan ulaz jednom mesečno omogućen je i u Muzeju istorije Jugoslavije, najposećenijem muzeju u Srbiji koji godišnje ima preko 100.000 posetilaca i koji broji raznovrsne zbirke i svedočanstva o Jugoslaviji. Za skroman ulaz od 200 dinara možete da obiđete i Istorijski muzej Srbije koji se nalazi u samom centru grada na Trgu Nikole Pašića. Muzej radi već više od pola veka i poseduje čak preko 35.000 predmeta u svojoj kolekciji koji su od značaja za istoriju Srba.

Zgrada istorijskog muzeja u beogradu

Istorijski muzej Srbije. Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta muzeja.

Alternativa: Bogat kulturno umetnički sadržaj dostupan je u većini kulturnih centara i nezavisnih organizacija u kojima se svakodnevno organizuje muzički i izložbeni program. Neke od njih su Kulturni centar grad, Studentski kulturni centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar Rex, Ulična galerija i najpoznatiji Dom omladine Beograda i Kulturni centar Beograda

Beograd je glavni grad, prestonica, veliki i brz i kao takav nikada ne miruje. U njemu se stalno nešto dešava i stvara tako da će uvek za svakoga ko dođe biti prilike da vidi, sazna i nauči nešto novo. Kao i uvek, nas možete pitati za sve savete i preporuke, a naš stručni tim pomoćiće vam da napravite najbolji izbor. Naši apartmani Beograd nalaze se u blizini većine navedenih lokacija u tekstu, u samom centru grada.

Ukoliko tražite smeštaj pogledajte ponudu naših modernih i udobnih apartamana u Beogradu, a obavezno zapratite i našu zvaničnu Facebook stranicu za svakodnevne informacije. Ukoliko vam je potrebna preporuka u odabiru odgovarajućeg smeštaja u blizini, možete nas kontaktirati preko naše kontakt forme za rezervaciju apartmana ili direktno na telefon +381 61 309 2100.

“CITY BREAK APARTMENTS ARE CREATIVE TEAM, PROFESSIONALLY ENGAGED TO HELP YOU FIND PERFECT VACATION RENTAL APARTMENT FOR YOUR STAY IN BELGRADE, SERBIA. STAY WITH STYLE, FEEL LIKE A LOCAL. FALL IN LOVE IN BELGRADE, WE ARE HERE TO MAKE IT HAPPEN!”

Beli trpezarijski sto

Putovanje sa decom: Najbolji apartmani u Beogradu za porodice

apartmani u beogradu

Jesen u Beogradu: Trikovi koji će vam pomoći da osvežite svoj stan

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.