Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Izlozba O Korbizjeu U Beogradu

Izložba povodom 50 godina od smrti velikog arhitekte Korbuzjera

18. novembar 2015. – 9. januar 2016.

Organizatori: Fondacija Le Corbusier i Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Fondacijom Le Corbusier priredili su ovu izložbu kao izraz poštovanja izuzetnom arhitekti, umetniku i stvaraocu koji je snažno obeležio i trajno usmerio arhitekturu 20. veka. Izložba se sastoji od 50 fotografija arhitektonskih dela i 30 reprodukcija iz slikarskog opusa Korbizjea.
Slobodan Stanojević, autor izložbe u katalogu navodi:“….Ova izložba i katalog ostvarenje su skromne želje za dostojanstvenim odavanjem počasti Korbizjeu …Svako stvaralaštvo ima svoje pristalice i oponente, a naročito Korbizjeovo. Izložba i katalog namenjeni su svim generacijama arhitekata i urbanista koji su tu i koji će doći, kao primer koliko su znanje, upornost i odricanje neophodni ulog u stvaranju kompleksnog arhitektonskog dela – nove arhitekture i urbanizma.“

Korbizje je bio izuzetna ličnost svog vremena. Kao autor, svojim posebnim viđenjem arhitekture i ličnim iskustvom u sagledavanju ljudskih potreba i osobina, novom organizcijom korišćenja radnog i životnog prostora, obeležio je arhitekturu 20. veka. U neprekidnoj potrazi za novim nastali su: Ronšan, stambena jedinica u Marseju, Čandigar, Manastir laTuret… Pisanje knjiga je za ovog stvaraoca takođe bilo neophodno i važno, kako bi se stvarnost posmatranja i sagledavanja neposredne okoline precizno opisala, kao i suština prirodnih zakonitosti oko nas.

Korbizje je tokom celog života bio apsolutno i trajno prisutan na tržistu ideja kroz raznovrsne, ali povezane aktivnosti: arhitekturu, slikarstvo, skulpturu, dizajn nameštaja. Razvijao je sopstvenu originalnu produkciju osobenog intenziteta i uvek na suprotnoj strani stavovima zvaničnih škola i akademija. Modulor je pokušaj racionalizacije proporcija čoveka u jedinstven sistem mera kao konstante koja karakteriše celo čovečanstvo. Korbizjeovo istraživanje proporcija nije ograničavanje prostora, već predstavlja njegovo racionalno korišćenje. Istraživanje prirode nije ograničavanje prostora, već težnja za njegovim oslobađanjem.

Ova izložba o Korbizjeu priređena je kao prateći deo programa izložbe Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919. – 2015. autorke mr Ljiljane Miletić Abramović.

Apartmani u Beogradu, Beton Hala

Najbolji Blogovi O Beogradu

Resonate Festival u Beogradu

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.