Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Savamala

Ulicna Umetnost U Beogradu

Nastavljamo u našem stilu. Pisali smo o “kreativnoj četvrti” Savamala i restoranima u Beton hali u našim prethodnim člancima. Danas ćemo prikazati beogradsku kreativnost. Neke od lokalnih opština su odlučile da preurede sive fasade zgrada i podrže javnu umetnost. Uz pomoć grafita i uličnih umetnika ovaj grad dobija živopisnu i umetničku notu.

U slučaju da vam treba smeštaj u centru Beograda ili u ovom kraju, Apartmani Beograd – City Break Apartments nudi najbolje i potpuno opremljene apartmane. Ako volite ovaj deo grada, predlažemo  Apartman Soho, Apartman Savamala i Apartman Palace 29.

SAVAMALA

Bivša industrijska zona na reci, ispod Brankovog mosta i blizu centra grada, danas poznata kao kreativna četvrt Beograda. Ulice kao što je Braće Krsmanovića su prekrivene grafitima. Većina njih su delo lokalnih umetnika. Strani gosti su bili u Beogradu sa ciljem da oslikavaju murale. Većina njih je dolazila tokom beogradskih festivala.

La Santa del Belgrado je jedan od zaštitnih znakova Beograda. Nalazi se u Karađorđevoj ulici. Delo je umetnika Gioma Olbi Remeda.

„Tražio sam informacije o istoriji i arhitekturi Beograda. Onda sam saznao da je uništen i obnovljen 38 puta u svojoj istoriji… Tako da je „Santa“ delo inspirisano ikonom grada koju mi je moj prijatelj poslao, ima nekoliko ruku i skriveno crno lice. Između nogu leži jaje iz koga izlazi život i civilizacija. Jedna ruka ga drži, štiteći ga… druga ruka šalje grom na grad da ga uništi, ali u rukavu je bela zastava mira… treća ruka drži svoje grudi, kao majka koja daje mleko, hraneći grad… ali skriven u rukavu je veliki pištolj, ratno oružje… Onda gornja ruka, takođe šalje munje koje uništavaju grad, ali iz rukava izlazi slobodna ptica da leti i širi mir!“, napisao je Giom Olbi Remed.

la santa de beograd
La Santa del Beogrado, Karđorđeva ulica

Mural pod nazivom „Čekajući sunce“ delo je Aleksandra Maćaševa i daje potpuno drugačiji utisak prolaznicima zarobljenim u obližnjim ruiniranim i prljavim fasadama Savamale. Napravljen tokom Mikser festivala.

Takođe, jedan od najpoznatijih murala u Beogradu je ovaj. Naslikao ga je BLU tokom Beogradskog letnjeg festivala. Metropolsko čudovište jede preživelo drvo.

Bermudski trougao u Beogradu

Mural Bate Zivojinovica na Vracaru, Apartmani Beograd - City Break Apartments

Vodic Kroz Grafite Vracara

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.