Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Provedite jedan dan u Beogradu i ostanite zauvek

Photo by Miljana Tomić

Beograd možda nije najlepši grad na svetu, i možda ne oduzima dah kao Pariz i Rim, ali svojim detaljima, eklektičnom arhitekturom, neverovatnom pričom, carstvima koja su ostavila traga na njemu, gastronomijom… svakako jeste zaslužio da se nađe na listi gradova koje bi valjalo posetite za života.

Bilo da dolazite na nekoliko dana ili ste na proputovanju i Beogradu ste odlučili da date šansu na jedan dan, sasvim je izvodljivo i moguće iskusiti sve njegove čari i doživeti jedinstveni beogradski duh koji ga čini lepim na neki samo njemu osoben način.

Samom činjenicom da ste odabrali neki od City Break apartmana, vi ste već u prednosti, jer su svi naši stanovi smešteni u samom centru grada, nadomak svih značajnih turističkih atrakcija. To će vam omogućiti da čitav jedan dan (a možda i noć) lunjate po gradu bez razmišljanja kako ćete se vrati „kući“. Neće vam trebati gradski prevoz, niti taksi… samo dobro raspoloženje, vedar duh i udobna obuća.

Centralno gradsko jezgro čini srce grada i oko njega gravitiraju najznačajnije turističke tačke, o kojima možete čitati u svim vodičima ili na sajtovima. Tako šetnju možete započeti nakon ugodnog doručka na terasi ili prostranom dnevnom boravku nekog od naših apartmana ili pak u nekom od obližnih kafea i restorančića koji vas čekaju od ranih jutarnjih sati. Nakon doručka, (ukoliko to već niste uradili) svratite do info centra ili knjižare kako biste kupili vodič, a zatim vam predlažemo da avanturu započnete na Kalemegdanu, epicentru beogradske istorije, najznačajnijoj tački i simbolu grada. Šetajući se ovim viševekovnim utvrđenjem naići ćete na zaostavštinu nekoliko svetskih epoha i carstava, poput Sahat kule, Rimskog bunara, Velikog barutnog magacina, i naravno, prepoznatljivog pobednika koji ponosno čuva najlepši pogled u gradu – ušće Save u Dunav.

Šetnju možete nastaviti žilom kucavicom i omiljenom pešačkom zonom Knez Mihailovom, ali iz nje slobodno tu i tamo skrenite u uličice kako biste, na primer, posetili Sabornu crkvu (posvećenu svetom arhangelu Mihailovu), najstariju gradsku kafanu zanimljivog naziva „?“, Konak kneginje Ljubice, jedinu preostalu džamiju u gradu – Bajrakli džamiju, sve dok ne dođete do glavnog mesta susreta – Trga Republike. Od lokalaca ćete često čuti da trg od milošte zovu „Kod konja“ zbog spomenika posvećenog jednom od najznačajnih knezova i vladara u srpskoj istoriji, Mihailu Obrenoviću, koji dominira trgom. Iza samog spomenika i sa njegove leve strane nalaze se dve značajne ustanove – Narodni muzej i Narodno pozorište.

Od Trga Republike vode vas dva puta – jedan ka Skadarliji, čuvenoj boemskoj četvrti u kojoj možete uživati u ukusnim đakonijama srpske kuhinje dok vam tradicionalna starogradska muzika svira na uvce ili pak ka Trgu Terazije i čuvenom hotelskom trouglu u kom se nalaze tri najstarija hotela u Beogradu – stara gradska dama Hotel Moskva, Hotel Kasina i Hotel Balkan. Na malom trgu u centru ove tromeđe smeštena je čuvena Terazijska česma, mesto sastajališta i jedan od glavnih putokaza u gradu.

Na nekoliko minuta hoda nalaze se i znamenite građevine od izuzetnog značaja za sam Beograd, ali i celu zemlju – Skupština Republike Srbije, Gradska skupština i Predsedništvo. Sa sve Pionirskim parkom između njih, rekonstruisanom osmatračnicom iz Prvog svetskog rata napravljenom od kamenja donešenog sa Kajmakčalana – čuvene bitke na Solunskom frontu, i Muzeja Ive Andrića koji gleda u park. Odmah nasuprot parka nalazi se najstarija poslalstičarnica u Beogradu, Pelivan, otvorena 1851. godine. Naspram nje se nalazi jedna od najznačajnijih crkvu u Beogradu, Crkva svetog Marka, a pored Skupštine Srbije stoji i Istorijski muzej Srbije. Svaka od pomenutih zgrada ima posve posebnu priču i značajno mesto u našoj novijoj istoriji, a uz to zbog raskošne arhitekture idealne su razglednice za uspomenu na kratku posetu gradu.

Svoju šetnju možete nastaviti do najbrže i najprometnije gradske raskrsnice i kružnog toka – Trga Slavija od čijeg će vam se saobraćaja možda zavrteti u glavi, a sigurno će vas ostaviti u čudu. Za kraj ovog jednodnevnog istraživanja grada predlažemo vam posetu jednom od najvećih pravoslavnih hramova – Hramu svetog Save koji svojom monumentalnošću i neobičnom istorijom pleni radoznale posetioce.

Kako se u neposrednom okruženju Hrama nalazi nekoliko zanimljivih restorana poput Dijagonale 2.0, Termina Gastro Bar, Pivo i kobaja, Villa Maska, Galaxy Crepe Cafe… svoju jednodnevnu avanturu možete da zaokružite ukusnim obrokom u nekom od njih. Ako u vama ostane snage i elana, hitro idite do svog City Break apartmana, osvežite se i uputite u neki od mnogobrojnih klubova, poput onih u Savamali ili u Cetinjskoj ulici kako biste osetite i veoma jake i žive noćne vibracije našeg Beograda.

Foodporn – gastronomska perverzija

8 razloga zašto poslovni putnici sve češće biraju apartmane umesto hotela

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.