Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Muzej Nikole Tesle Na Vracaru

Vračar je poznat kao veoma lep deo Beograda. To je jedna od tri opštine koje čine centralni deo grada, a druge dve su Savski venac i Stari grad. Ovo je jedan od najlepših krajeva Beograda. Jedna od najvažnijih gradskih znamenitosti je hram Svetog Save, jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu. Drugi važni objekti u ovoj oblasti su Narodna biblioteka Srbije, Nacionalni istorijski muzej, Beogradsko dramsko pozorište, itd. U blizini je park Tašmajdan i Trg Republike (glavni trg). Na Vračaru postoji ponešto za svakoga – barovi, restorani, parkovi, biblioteke, pozorište, sportski centri, parkovi, muzeji i galerije. U ovom blogu ćemo se fokusirati na veoma značajan beogradski muzej – Muzej Nikole Tesle.

Većina vas verovatno zna ko je Nikola Tesla. Ali, u slučaju da niste čuli za ovog izuzetnog srpsko-američkog naučnika, pogledajte njegovu biografiju ovde i ovde.

“On je dao najveći doprinos nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije (motori, generatori) na osnovu korišćenja naizmenične struje.”

– Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle u Beogradu osnovan je 1952. godine. Zahvaljujući gospodinu Savi Kovačeviću, Teslinom nećaku koji je bio njegov jedini zakoniti naslednik, sada smo u prilici da uživamo u velikoj kolekciji dokumenata o životu i radu Nikole Tesle.

“To je jedini muzej na svetu koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle.

Poseduje izuzetno vredne kolekcije:

preko 160 000 originalnih dokumenata,
preko 2000 knjiga i časopisa,
preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata,
preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja,
preko 1000 planova i crteža.”- Muzej Nikole Tesle

Muzej takođe predstavlja i Tesline izume, na primer Teslin transformator. Kliknite na video ispod da biste videli kako to funkcioniše.

Ono što je još interesantnije o tome koliko je Tesla bio važan, je priča o Vardenklif tornju ili Teslinom Tornju. To je bio toranj u Njujorku, koji je dizajnirao Nikola Tesla, a namenjen je bežičnom prenosu energije preko Atlantika. On je mnogo truda uložio u ovaj projekat, ali je bio suočen sa ozbiljnim finansijskim teškoćama zbog nedostatka razumevanja od strane investitora. Nažalost, toranj je uništen 1917. godine. Ali, 2012. godine neverovatan momak Metju Inman, osnivač popularnog internet stripa The Oatmeal, pokrenuo je kampanju prikupljanja sredstava za neprofitnu organizaciju Teslin Naučni Centar u Vardenklifu, kako bi očuvali zgradu kao naučni centar. Za više detalja posetite njihov sajt. Možete saznati više o prikupljanju sredstava ovde.

Metju je takođe napisao izvanredan strip pod nazivom “Zašto je Nikola Tesla najveći štreber koji je ikada živeo” kako bi izrazio svoju zahvalnost ovom naučniku. Preporučujemo da pročitate ovo zanimljivo delo. I njegove ostale stripove, takođe!

Muzej Nikole Tesle u Beogradu nalazi se u centru grada, u prelepom rezidencijalnom delu grada, na Vračaru, u Krunskoj ulici br. 51. Posetite zvanični sajt za informacije o izložbama, radnom vremenu, cenama i mapi muzeja.

Ukoliko ste zainteresovani da iznajmite apartman u ovoj delu grada, poznatom po mnogim važnim objektima od kulturnog značaja, preporučujemo vam da pogledate ovih pet koji su najbliži muzeju: Apartman Madera, Apartman Slavija, Apartman Panorama.

Za više informacija posetite naš sajt City Break Apartments i pratite našu Facebook stranicu.

Fast Food U Beogradu

Prednost Rentiranja Apartmana

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.