Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Kosava

Dolazi iznenada, nenajavljeno i duva nekontrolisano. Pomrsiće vam kosu i pokvariti pažljivo biranu kombinaciju, odneće vam šešir i otežati hodanje terajući vas da balansirate kao da ste hodač po žici. Ona je ovde duže od Beograda i tokom vekova postala je simbol grada, baš kao i ušće Dunava i Save, ili Kalemegdan i Pobednik. Niko je ne voli, ali svi su joj zahvalni zato što čisti zagađeni beogradski vazduh.

klupa u parku
foto: Dusan Rakic – Flickr.com

Košava obično duva od jeseni do proleća i retko tokom leta. Dolazi sa jugoistoka sa velikom snagom, a najveća brzina u Beogradu, od 130km/h, zabeležena je 1976. godine. U retkim prilikama može da nas iznenadi kratkim toplim talasom tokom zime ili da nas rashladi tokom leta, čineći dane na vrelom beogradskom asfaltu lakšim za preživljavanje.

Devojka na vetru
foto: Mitar Mitrovic – www.cdm.me

Ako dolazite u Beograd između oktobra i aprila, nemojte biti iznenađeni ako vetrić odjednom postane sve jači i jači i u trenu vas ponese po gradskim ulicama kao parče papira. Pripazite se, košava nosi sve i svakog ko joj se nađe na putu i veoma živopisno oslikava snagu prirode i njenu nadmoć nad čovekom. Narodno je verovanje da košava duva 1, 3, 7 ili 21 dan i da nikad ne odstupa od svog rasporeda. Pa, ako tokom vaše posete Beogradu doživite snagu košave, počnite da brojite dane. I nadajte se da će duvati dovoljno dugo da iskusite njenu jedinstvenu snagu, ali i dovoljno kratko kako biste ipak uživali u Beogradu i njegovom jedinstvenom duhu i atmosferi.

Zidine gamzigrada

Vodic Kroz Srpske Lokalitete Pod UNESCO Zastitom

socijalisticki spomenik na sajmistu

5 Neobičnih Besplatnih Atrakcija u Beogradu

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.