Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Slika

Izlozba Ruske Avangarde U Muzeju Istorije Jugoslavije

Dugo očekivana izložba „Ruske avangarde u Beogradu“ biće otvorena 24. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije na Dedinju i trajaće do 7. februara 2016. godine.

Povodom obeležavanja stogodišnjice nastanka čuvene slike Crni kvadrat na beloj pozadini Kazimira Maleviča, za manje od mesec dana biće otvorena izložba u Muzeju istorije Jugoslavije (objekat Stari muzej), koja predstavlja ključni kulturni događaj u zemlji i regionu. Izložba je koncipirana kao pregled stvaralaštva medijski i stilski raznovrsnog i dinamičnog perioda ruske avangardne umetnosti, koji je trajao okvirno od oko 1910. do 1930. godine. Publika će imati prilike da vidi preko stotinu dela od oko pedeset ruskih umetnika iz tog perioda: slike, crteže, grafike, idejne nacrte arhitektonskih objekata, ilustracije za knjige, porcelan, skice filmskih i pozorišnih kostima. Izložba predstavlja pregled porekla slikarstva i dizajn ruske avangarde.

Među umetnicima koji će biti predstavljeni su izuzetno značajna imena poput Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Vesnina, Aleksandra Arhipenka, Ljubov Popove. Slika Ivana Kljuna Suprematizam iz 1916. godine odabrana je kao lajtmotiv ovog događaja. Ipak, sa žaljenjem ćemo vam napomenuti da, iako predstavlja zvanični povod izložbe, Maljevičev Crni kvadrat na belom neće ovom prilikom biti predstavljen u Beogradu.

Važno je napomenuti da jedanaest predstavljenih dela stiže iz kolekcije, sada već dugo zatvorenog, Narodnog muzeja u Beogradu, tačnije iz umetničke zaostavštine Ljubomira Micića koja se tu čuva. Radovi iz ove kolekcije koji će biti izloženi u Muzeju istorije Jugoslavije pripadaju Kandinskom, El Lisickom, Arhipenku i Kozincovoj, a bili su sastavni deo Prve Zenitove međunarodne izložbe nove umetnosti, koju je Micić organizovao 1924. godine u Beogradu.

Resonate Festival u Beogradu

Sesti Beogradski tango susreti - apartmani beograd City Break Apartments

Sesti Beogradski Tango Susret

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.