Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

City Break Nedeljni Vodic: Sta se Desava U Beogradu

Zdravo dragi posetioci. Ovo je prvi post u našoj novoj nedeljnoj rubrici „City Break nedeljni vodič. Naš cilj je da napravimo kratak pregled najnovijih zbivanja u Beogradu. Dakle, da vidimo šta se dešava tokom ove nedelje.

UMETNOST I IZLOŽBE

Februarski izložbeni program Kulturnog centra Beograda predstavlja 3 izložbe koje su otvorene od 10. februara do 5. Marta, svakog dana osim nedelje, od 12:00 do 20:00h.
Adresa: Knez Mihailova 6.

Izložba „Graeae“ autorki Ivane Milev, Bojane Atlija i Nine Galić predstavljena je u Likovnoj galeriji. U grčkoj mitologiji Greje su tri sestre koji su pored krvnog srodstva delile i oko, to jest, organ koji nam omogućava percepciju i imaginaciju. Bojana, Ivana i Nina simbolično dele jedno oko. Međutim, svet koji one percipiraju, prisvajaju i preoblikuju, fundamentalno je drugačiji. Njihovi stavovi su uslovljeni različitim problemima – estetskim, egzistencijalnim i političkim. Ove tri umetnice se čiste od uticaja spoljnog sveta, putem primene različitih pristupa prema procesu stvaranja i impulsa koji su njime izazvani, kao i pronalaženjem rešenja za različite vizuelne, filozofske i političke probleme.

U Galeriji Artget, Maja Medić i Milena Jokanović predstavljaju izložbu fotografija „Slike kojima (se) pamtimo“. Ovom izložbom one istražuju svoje nasleđe u starim porodičnim fotografskim albumima. Centralno pitanje je pitanje identiteta – identiteta njihovih baka čije su fotografije i dokumenta pronašle; identiteta grada Beograda, u kome su i one i njihove bake odrasle; i na kraju – sopstvene identitete koji se konstantno prepliću i koje otkrivaju u različitim slojevima, u slikama iz prošlosti. Termin slika, iako se uglavnom na ovoj izložbi vezuje za bukvalne slike prošlosti, odnosno stare albume, autorke shvataju u znatno širem smislu, misleći na razne nosioce sećanja i uspomena koji aktiviraju memoriju svakog pojedinca i bude niz različitih asocijacija na prošla vremena.

Izložbom „Savremena umetnička scena Trebinja“ u Galeriji Podroom, Kulturni centar Beograda predstavlja 8 autora iz Trebinja. Izložba postavlja pitanje da li se može govoriti o aktivnoj umetničkoj sceni u mestu koje se nalazi na periferiji jedne države. Iako svi odabrani umetnici (Anka Gardašević, Igor Bošnjak, Miljan Vuković, Marko Musović, Nada Arnaut, Ratka Vučinić, Sretena Milatović i Taida Jašarević) govore prepoznatljivim internacionalnim „jezikom“, koriste sva dostupna savremena tehnološka dostignuća, ipak možemo prepoznati u njihovim radovima karakteristike podneblja sa koga potiču, u izboru tema, tehnici koju koriste i u duhu koji odražavaju. Oni koriste savremeni medijski jezik da istraže različite kontekste svog društvenog okruženja, naročito teme vezane za lični stav prema društveno – političkoj tranziciji, migraciji, globalizaciji, problemima identiteta i odnosa prema savremenoj ekonomiji, kapitalu i tehnologiji.

Ruska avangarda 
Izložba ruske avangarde u Beogradu, povodom obeležavanja stogodišnjice nastanka slike Crni kvadrat, remek dela Kazimira Maleviča, vodećeg umetnika ruske avangarde, koji predstavlja revoluciju u svetu umetnosti, biće otvorena od 24. decembra 2015. u Muzeju istorije Jugoslavije (objekat Stari muzej). Autorke izložbe su kustosi Ana Pahomova i Faine Balahovska, koje će predstaviti radove poznatih umetnika iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Rostovsko-jaroslavskog državnog muzeja arhitekture i umetnosti, Regionalnog muzeja umetnosti oblasti Ivanovo, Muzeja umetnosti Jaroslavske oblasti i Državnog istorijsko – arhitektonskog, umetničkog  i pejzažnog muzeja Caricino.
Postavka će obuhvatiti i jedanaest umetničkih dela iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 28. februara 2016. Obuhvata 117 dela poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Alekandra Vesnina i Ljubov Popove kao i dela primenjene umetnosti Kazimira Maljeviča, su među najznačajnijim delima koja će biti prikazana.
Adresa: Botićeva 6, 11000 Beograd

MUZIKA I ŽURKE
Specijalna žurka na dan Svetog Valentina sa Acid Arab Lile i Peppe u klubu Gadost u Savamali. Žurka počinje 14. februara u 23h, kapacitet je ograničen, pa budite tamo na vreme.

VRIL iz Nemačke će nastupiti u tehno klubu Drugstore 20. februara. Vril je misteriozni tehno producent sa izdanjima na Giegling, Ostgut Ton, Semantica i Delsin. Rođen u Hanoveru, nekadašnji hip hop producent, Vril se prvi put pojavljuje u 2010. godini. Ulaz košta 700 dinara.

IL TROVATORE, Trubadur (opera), Đuzepea Verdija 17. februara, u 19.30 h na velikoj sceni Narodnog pozorišta na Trgu Republike. Takođe, ne propustite KO TO TAMO PEVA (Balet), balet na muziku Vojislava Vokija Kostića, 18. februara na velikoj sceni u 19:30 časova u Narodnom pozorištu.

FESTIVALI

Međunarodni filmski festival FEST održava se u Beogradu 44. Put, od 26. februara do 6. Marta. Fest će biti otvoren filmom „Vlažnost “ beogradskog reditelja Nikole Ljuce.
“Vlažnost”, igrani film Nikole Ljuce će biti predstavljen u okviru takmičarskog programa „Srpski film „. Tokom 10 festivalskih dana, posetioci će imati priliku da vide 110 filmskih premijera u 12 programskih segmenata: Takmičarski program, Srpski film, Van konkurencije, FEST 44, Fokus Evropa, Granice, Thrills and Kills, Plazma festić, Dokumentfest, Microwave, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Više informacija o predstojećem FEST-u će uskoro biti dostupno! U međuvremenu, saznajte više o FEST- u na zvaničnoj internet stranici www.fest.rs

City Break Nedeljni Vodic: Izlozbe, Festivali i Zurke

Brzi Vodic Za Putovanje U Beograd Sa Porodicom

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.