Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

City Break Nedeljni Vodic: Sta Se Desava u Gradu?

Zdravo dragi posetioci. Ovo je četvrti post u našoj novoj nedeljnoj rubrici “City Break nedeljni vodič”. Naš cilj je da napravimo kratak pregled najnovijih zbivanja u Beogradu. Dakle, da vidimo šta se dešava tokom ove i narednih nedelja.

IZLOŽBA:

Branislav Nikolić: Nadgradnja, Salon MSUB
Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Pariska 14.
26. februar – 4. April 2016, svakog radnog dana od 12 do 20 sati, izuzev utorka (otvaranje izložbe je u petak u 19 časova)
Kustos izložbe je dr Zoran Erić.

Na engleskom jeziku, reč superstructure ima nekoliko različitih značenja, ona su izvedena iz različitih pogleda i manifestuju se u slojevitim umetničkim referencama u radu Branislava Nikolića. U

arhitektonskoj terminologiji, ova reč može prvenstveno biti interpretirana kao dodatak i odgovara delu zgrade neke strukture, koji nije temelj. Apstraktne konotacije ove reči su fizičke i onceptualne strukture nastale iz osnovne forme. Konačno, postoji još jedno misaono značenje reči, koje je relevantno polju umetničke kreativnosti u kojem je Nikolić aktivan, a potiče iz Marksističke teorije u kojoj su socijalna ideologija i institucije viđene kao dopuna ili nadgradnja bazi koja se sastoji od snaga i odnosa proizvodnje i ekonomije.

Metodologija rada Branislava Nikolića, koja je oličena u skupu odbačenih arhitektonskih elemenata, delova unutrašnjeg nameštaja i drvenih materijala i njihovoj ponovnoj upotrebi u umetničkom procesu za materijale za konstrukciju umetničkih dela, je upletena u sve pomenute interpretacije reči superstructure. Sintagma ‘’secondary architecture’’ (sekundarna arhitektura) pomaže da okarakteriše ovaj proces koji je najvažniji deo Nikolićevih umetničkih aktivnosti i očigledan je u ekonomičnom sakupljanju i recikliranju mateirjala, posebno za kuće izgrađene od kartona iz romskih naselja. Ovaj proces, zasnovan na zanatskim veštinama omogućava postavljanje krova ’’iznad jedne ruke’’, ali može predstavljati i umetničko delo koje ima arhitektonsku formu. Krajnji ishod rada, osmišljenog na zanatskom pristupu konstuisanja privremenog boravišta, kao onih u romskim naseljima, dodavanjem slikarskih i vajarskih veština, je vidljiv kao kolažni proces gradnje, sklopljen i prorezan zajedno sa raznovrsnim i odbačenim elementima.

FESTIVAL:

’’Nedelja savremenog cirkusa’’ biće održana od 21. do 26. marta, na nekoliko različitih lokacija u Beogradu. Ovaj događaj je osnovan 2015. godine sa ciljem da nastupima, predavanjima i radionicama podigne svest javnosti o važnosti savremenog cirkusa i njegovog uticaja na razvoj pojedinca i društva. Ove godine program će biti bogat i interesantan ljudima svih starosnih granica.

Na otvaranju, posetioci će moći da vide plesni i cirkusno-pozorišni komad ’’Wraped’’, koji je režirala Cirkusfera, tokom kojeg sceongrafija prelazi u ralan život i postaje cirkusno-akrobatsko-plesni rekvizit, potpomognut stvarima koje deluju kao graciozna pravila na sredini pozornice.

Tokom festivala, cirkusni treneri, učitelji i deca, biće u mogućnosti da učestvuju na radioncima na cirkusnoj pedagogiji, koje će voditi Pjer Kartier, direktor cirkusnog obrazovnog i trening centra u Turbuli iz Nime u Francuskoj. Jedna od ovih radionica ’’Why circus is school?’’ (Zašto je cirkus škola?), baviće onima koji žele da saznaju više o cirkusnoj pedagogiji.

Događaj će biti zatvoren šoom ’’Cirkobalkana Kabare’’ kolažno-cirkusnim kabareom, u ko-produkciji između Cirkorame (HR) i Cirkusfere (SR), tokom koje će publika biti deo kratkih cirkusnih delova izvođača sa Balkana – od žongliranja preko hula-hopa do akrobatskih, na zemlji i u vazduhu.

Radionice će biti besplatne, dok će ulaz na nastupe biti naplaćivan. Projekat je podržao Balkanski fond za umetnost i kulturu – BAC, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda .

Žurka:

Nova edicija Raveolution Party će 1. Aprila ugostiti Art Department i Oxia na Beogradskom sajmu. Žurka će početi oko 23h. Lokalna didžej podrška biće Kristijan Molnar i Alternativa. Karte je moguće kupiti u svim WinWin radnjama i online na ddtickets.

Art Department, ozloglašen elektronski muzički sastav, napravio je jedinstven uspeh u svetu elektronske muzike u skorašnje vreme. Kanađanin Džoni Vajt, koji se nalazi na čelu izdavačke kuće No. 19 Music, sada je glavna pokretačka snaga glavnog pokretačkog projekta koji je nastao 2009. godine kao podrška iz saradnje sa dugogodišnjim prijateljem Kenijem Glazgovom.

Oxia je francuski DJ i producent…

Olivier Rejmond, rođen 1971. godine u Grenoblu u Francuskoj, ušao je u svet ’’crne muzike’’ (disko i fank) već u svojim tinejdžerskim godinama. Tokom studentskih dana, Olivijerovo prijateljstvo sa Stefanom Deschezauksom, rezultiralo je početkom ’’muzičkog putovanja’’ osnivanjem lokalne radio stanice za emitovanje emisije posvećene fanku. Olivijer, koji je bio star samo 15 godina u to vreme, počeo je da ’’miksuje’’. Njegovi miksevi bili su pod uticajem širokog muzičkog spektra, raznih stilova: italo-disko, novog talasa i ranom haus scenom Čikaga i Njujorka.

Koncert:

Posle njenog prvog koncerta u Kombank Areni, Selah Sue dolazi ponovo u Beograd da nastupi u nešto intimnijoj atmosferi u BitefArt Kafeu, ispred 400 najvećih obožavaoca. Koncert će biti održan u četvrtak, 17. marta.
Selah Sue rođena je u Belgiji, ona je počela svoju karijeru svirajući akustičnu gitaru i pevajući svoje pesme kada je imala samo 15 godina. Iako je bila mlada, ona je objavila svoja prva dva albuma i dostigla planetarnu slavu svojim pesmama kao što su ’’Raggamuffin’’, ’’Crazy Vibes’’, ’’This World’’, ’’Reason and I Won’t go for more’’. Inače, ona je do sada dobila najprestižnije svetske nagrade kao što su Eropean Border Breakers Award i Grand prix Constantin. Roling stoun magazin imenovao je za jednom od najpopularnijih novih lica u 2012. Godini. Posle debi albuma ’’Selah Sue’’, objavljenog u 2011, Selah Sue je predstavila svoj drugi studijski album ’’Reason’’ u 2015. i ona će predstaviti svoja oba albuma na koncertu u BitefArt Kafeu.
Karte koštaju 2000 dinara i mogu biti kupljene na svim prodajnim mestima Eventima i DD Tickets-a.

City Break Nedeljni Vodic : Marij Pregelj, Mario Biondi i Heidi Biondi I Heidi

Brzi Vodič Kroz Beogradske Krajeve

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.