Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

City Break Nedeljni Vodic : Marij Pregelj, Mario Biondi i Heidi Biondi I Heidi

Zdravo dragi posetioci. Ovo je treći post u našoj novoj nedeljnoj rubrici „City Break nedeljni vodič“. Naš cilj je da napravimo kratak pregled najnovijih zbivanja u Beogradu. Dakle, da vidimo šta se dešava tokom ove i narednih nedelja.

IZLOŽBA:

Marij Pregelj: Dokument Istine – Slikarstvo Marija Pregelja iz Legata Vaska i Zlate Pregelj, Muzej savremene umetnosti, Beograd Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolaković

4. mart – 2. maj 2016. (otvaranje u petak, 4. marta 2016. u 19h) / svakog dana od 12:00 do 20:00, osim utorkom Kustos izložbe Svetlana Mitić, viši kustos

Izložba Marij Pregelj: Dokument istine predstavlja slikarstvo slovenačkog umetnika Marija Pregelja (8. avgusta 1913, Kranj – 18. marta 1967, Ljubljana). Slike su iz Legata Vaska i Zlate Pregelj, nastale između 1947. i 1967. godine. Legat koji nosi ime sina i supruge umetnika, predat je muzeju 1986. godine, nakon smrti supruge umetnika. Ona je, prema želji samog umetnika, umetničku zaostavštinu svog supruga ravnopravno zaveštala Muzeju savremene umetnosti i ljubljanskoj Modernoj galeriji. Tom prilikom Muzeju savremene umetnosti, pored slika, pripala su i 123 grafička lista i 22 rada izvedena tehnikom akvarela, gvaša i pastela. Jedan segment legata, grafike, bile su prikazane na izložbi 1988. godine u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Marij Pregelj je slovenački slikar i grafičar, umetnik specifične ikonografije i simbolike, čiji je stvaralački doprinos nezaobilazan u proučavanju slovenačke kao i šire jugoslovenske umetnosti druge polovine prošlog veka. Njegov otac Ivan Pregelj bio je slovenački ekspresionistički pisac i činjenica da je odrastao u literarnom okruženju važna je za konačno formiranje njegove i životne i umetničke biografije. Školovao se na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu gde je i diplomirao u klasi profesora Ljube Babića. Prvi put se pojavljuje na izložbi Nezavisnih 1937. u Jakopičevom domu u Ljubljani, a samostalno izlaže od 1950. godine. Pregeljeve slike su reakcija na egzistencijalne izazove savremenog čoveka, koji ovaj umetnik izražava koristeći snažan gest i ekspresivan kolorit. Pregelj je tvorac mnogih serija, uvek novih ikonografski osobina i formalnih varijacija. Stvralački opus Marija Pregelja od samog početka prožet je sagledavanjem čovekove egzistencije, ne samo u interpretacijskom smislu, već pre svega u njenoj psihološkoj složenosti. Celokupnim Pregeljovim opusom, a posebno u poslednjoj stvaralačkoj deceniji, dominira ljudska figura data u svoj svojoj ikonografskoj i simboličkoj razuđenosti: kao akter rođenja, kao nosilac smrti, kao sedeća figura za stolom, figura žene u stavu orante, truplo na stolu ili razapeta forma na krstu. Pregeljevo umetničko izražavanje je autentična i autohtona pojava koja se javlja tokom evolucije socijalističkog modernizma i najbliža je po prirodi slovenačkom mračnom modernizmu (Tomaž Brejc), a na širem evropskom planu, Pregeljeva umetnost odgovara najvišim slojevima poslednje generacije modernističkih slikara.

Izlagao je na Bijenalu u Veneciji 1954. i 1956. godine, na Bijenalu u Tokiju 1955, na izložbi „Gugenhajm inetrnešnal“ u Njujorku 1958, kao i na Bijenalu u Sao Paulu 1963. godine. Bio je profesor slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani i predsednik Udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (1960-1964). Dobitnik je brojnih nagrada , među kojima je i Zlatna plaketa na Drugom trijenalu jugoslovenske umetnosti u Beogradu 1964., Prešernova nagrada 1958. i 1964. i nagrada Jakopič 1969. godine. Kolekcija slika MSU, pored Legata, uključuje i 12 dela ovog umetnika koja su prethodno stečena za kolekciju Muzeja, uključujući posebno važna dela koja pripadaju Pregeljevom zrelom opusu: Fantastic Feast (1966) i Diptychon I, Diptyhon II (1976).

ŽURKA:

Music connection predstavlja svetski poznate DJ zvezde Heidi i Kim Ann Foxman, uz podršku domaćih DJ-eva Tijane T i Kristijana Molnara 16. aprila u Magacinu Depo. Prethodno smo imali priliku da čujemo ove dve dame na Dance Areni Exit festivala. Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i putem interneta na www.eventim.rs. Kim Ann Foxman ima tendenciju da bude frustrirana normom. „Ponekad se brinem da više nema dovoljno frikova na svetu.“ ona gunđa. “Volim Grace Jones, jer ona ima „muda“ i ona je poslednji vanzemaljac na zemlji.“ Ova usvojena Njujorčanka apeluje na plesnu industrije da prodrma svoj stil kao Grace. „Njeno prisustvo je ogromno, svaka mala stvar koju uradi, možete osetiti svaki njen pokret.“ I to je osećaj vitalnosti koji će Foxman proširiti u narednom poglavlju njene izuzetne karijere. Foxman je istupila iz njujorškog neo-disko benda Hercules i Love Affair, kako bi se vratila svojim osnovnim strastima: nastupanju u klubovima kao DJ i proizvodnji sirove elektronske muzike. Ona je takođe i osnivač etikete Firehouse, u obećavajućoj saradnji sa londonskom muzičkom i umetničkom etiketom The Vinyl Factory.

KONCERT:

Mario Biondi, poznat kao italijanski Berry White, on je jedan od najlepših muških vokala na svetskoj soul i džez sceni. On će održati dva intimna koncerta pod nazivom „izbliza i veoma lično“ u klubu BitefArtCafé 9. i 10. marta. Biondi potiče iz umetničke porodice – njegov pradeda je bio renomirani slikar, baka je bila pevačica, dok je njegov otac popularan kompozitor i bilo je logično da Mario nasledi taj umetnički gen. Njegova muzika je kombinacija nekoliko žanrova sa akcentom na džez, soul i funk koji najviše odgovaraju njegovom glasu. Biondijevi muzički poduhvati su mu doneli priliku da nastupa zajedno sa italijanskim velikanima kao i sa američkom legendom Rej Čarlsom, kao i liderom Incognito benda Jean-Paul „Bluey“ Maunick. Posle svog prvog nastupa u Beogradu, tokom prvog Musicology festivala, Mario Biondi će održati dva koncerta i predstaviti svoj najnoviji album „Beyond Special Edition“, i otpevaće svoje najveće hitove „This is what you are“ i „Shine“. Karte koštaju 1500 dinara i mogu se kupiti u BitefArtCafe i na prodajnim mestima Eventima.

FESTIVAL:

Jedan od najznačajnijih svetskih vokala, španska zvezda Luz Kasal, održaće veliki koncert 12. marta u Sava centru u okviru 17. međunarodnog Guitar Art festivala u Beogradu. U koncertu koji će biti prožet gitarskim deonicama, specijalno pripremljenim za ovu priliku, Luz Kasal će izvesti popularne numere iz svoje bogate, 35- godišnje karijere u pratnji kvinteta koji čine pijanista, basista, bubnjar i dvojica gitarista. Ulaznice su u prodaji u Sava Centru, Domu sindikata, Kombank Areni, na svim Eventim prodajnim mestima, DD Tickets I Ticketline. Cene ulaznica se kreću od 1.590 do 3.990 dinara, dok je u prodaji i ograničen broj VIP ulaznica po ceni od 5.990 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/2206244 ili putem mejla na [email protected].

Guitar Art Festival će biti održan od 8. do 13. marta u Domu omladine i Sava centru u Beogradu. Svakog marta ovaj događaj okuplja preko sto umetnika iz celog sveta koji će održati koncerte, predavanja i radionice. Za posetioce iz celog sveta, 17. po redu izdanje Guitar Art festivala opravdaće status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, a u svom programu će pored vrhunskih koncerata klasične muzike, predstaviti publici i atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti džeza, fada, tanga, flamenka i etno muzike. Pored velikog koncerta Luz Kasal u Sava centru, i ove godine Dom omladine biće festivalski centar sa pet koncertnih večeri i 11 koncerata umetnika kao što su Duo Bandini, Rovshan Mamedkuliev, Amadeus Guitar Duo, Vishwa Mohat Bhatt Trio, Jeremy Jouve, Raphaela Smitts, Alfonso & Miguel Linares flamenko sekstet, Slobodan Milivojević, Kyuhee Park, Ricardo Perreira Fado Trio i Ferenc Snetberger džez trio. Više informacija o programu i festivalskom rasporedu može se pronaći na www.gaf.rs.

City Break Nedeljni Vodic: Sta se Desava U Beogradu

City Break Nedeljni Vodic: Sta Se Desava u Gradu?

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.