Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Brzi Vodič Kroz Beogradske Krajeve

Beograd se otkriva polako, preko svojih naselja. A vi ćete poželeti da se fokusirate na sledeća:

Stari grad

Stari deo grada poznat kao Stari grad je istorijski i najstariji deo Beograda. U njemu se nalaze glavna pešačka zona Knez Mihajlova, Trg Republike, Beogradska tvrđava, Skadarska boemska četvrt i prelepa istorijska arhitektura, muzeji, galerije, restorani, radnje, kafići.

Dorćol

Ovo je kraj koji je glavni centar svih zbivanja i u isto vreme predstavlja najstariji i najugledniji deo grada. Život na Dorćolu ima svoj šarm, može biti kao život u Krajzbergu u Berlinu ili kao na Menhetnu u Njujorku. Stekao je takvu vrstu reputacije, možda zbog Isidore Bjelice koja je snimila niskobudžetni film ‘’Dorćol-Menhetn’’ 2000. Godine, ili zbog urbanog lajfstajla koji je promovisala TV zvezda Luna Lu. Ja se zaista ne sećam otkuda je taj slatkorečiv naziv Dorćol Menhetn došao pre 14 godina, ali je moguće da su stanovnici tog kraja postali previše pretenciozni jer je u to vreme bilo važno živeti u centru grada. Srećom, beogradske četvrti kao što su Vračar, Kosančićev Venac, Savamala i Zemun postale su veoma popularne poslednjih godina.

Dorćol počinje već na 700 metara severno od Terazija, kod centralnog gradskog trga. Moglo bi se reći da je razdvojen na dva dela: Gornji Dorćol, koiji pokriva deo od Akademskog parka do ulice Cara Dušana, i Donji Dorćol, koji obuhvata područje između Cara Dušana i Bulevara despota Stefana i desnu obalu Dunava. Donji Dorćol nekada je bio poznat kao Jalija (turski zatvor, obala, nasip). On se graniči (i većinski se preklapa) sa delom Starog grada i Jevremovcem (istočnim i južnim) kao i sa tvrđavom Kalemegdan (zapadno), koju mnogi smatraju delom Dorćola.

Ime ovog dela Beograda dolazi od turskih reči dört (četiri) i yol (put), što znači ‘’četiri puta’’, ili kolokvijalno ‘’raskrsnica četiri puta’’, ‘’raskršće’’. U toku turske okupacije Beograda, Dorćol je bio poznat trgovinski centar, sa mnogo prodavnica i trgovaca različitih nacionalnosti, osim toga, bio je i centar beogradske Jevrejske zajednice, povodom koje postoji moderna Jevrejska ulica na Dorćolu. Kada je Beograd postao glavni grad nezavisne Srbije, Dorćol je zadržao svoj multinacionalni karakter duže vreme nakon toga. U toku privremene austrijske okupacije severne Srbije (1717-1739), Jalija (Donji Dorćol) bio je sedište suda princa Eugenija Savojskog. Stare niske kuće i uske uličice postale su moderne zgrade i široke ulice. Ipak, neki delovi i dalje oslikavaju taj stari duh, iako nestaju, jedan po jedan.

U poslednjih nekoliko meseci pojavila se klaberska ulica u Cetinjskoj i Dobračinoj, u donjem Dorćolu gde su nekada bila skladišta i fabrike koje su sada pretvorene u klubove i barove.

Kosančićev venac

Odmah pored Dorćola, Kosančićev Venac je najstariji i najlepši urbani kraj u Beogradu. Kosančićev Venac je lociran u istoimenoj ulici koja je u obliku lakta, 700 metara zapadno od centra

grada. Razvio se na zapadnnom grebenu, na završetku ‘’Šumadije’’, koji se prostire od Terazijske Terase do kalemegdanske tvrđave, koja je nastavak Kosančićevog Venca, sa pogledom na reku Savu i najseverniji deo popularnog kraja ‘’Savamala’’. Ovaj kraj je nazvan po Ivanu Kosančiću, koji je, prema legendi, umro 1938. godine na Kosovu.

Kosančićev Venac je praktično najstariji deo Beograda van tvrđave Kalemegdan. Sa ove tačke, novi srpski grad, za razliku od turskog koji je bio u tvrđavi, počeo je da se širi 1830. godine, duž desne obale reke Save, u Savamalu. 1979. Godine, Kosančićev Venac je oficijalno dodat na listu prostora od kulturno – istorijskog značaja i nazvan ‘’spomenikom kulture’’ sa objašnjenjem:

‘’Ovo je deo najstarijeg srpskog naselja, prvi razvijeni administrativni, kulturni, duhovni i ekonomski centar grada sa svojim jedinstvenim ambijentalnim kvalitetima.’’

Nekoliko važnih zgrada Beograda su locirane na Kosančićevom Vencu:

  • Rezidencija princeze Ljubice (izgrađena 1829-1831, oficijalno muzej, sekcija Muzeja Beograda)
  • Katedrala Sv. Arhangela Mihaila (izgrađena 1837-1840)
  • Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve
  • Znak Pitanja, najstarija kafana u Beogradu

Mnogo važnih građevina, prelepih barova i restorana nalazi se u ovoj historijskoh četvrti grada.

Savamala

Savamala je locirana na južnom delu kalemegdanske tvrđave i Kosančićevog Venca, i prostire se duž desne obale reke Save. Ova severna sekcija pripada opštini Stari grad, dok centralna i južna sekcija pripadaju opštini Savski Vencac. Glavna ulica ovog kraja je Karađorđeva. Savamala je prvo novo naselje koje je nastalo van tvrđave. Izgradnja je počela 1830. godine po naredbi princa Srbije, Miloša Obrenovića, posle pritiska javnosti da izgradi srpsko naselje van zidova tvrđave koja je u to vreme pripadala Turcima. U početku je ova oblast bila nazvana Ciganska bara, ali je ime kasnije promenjeno (postoji i danas) Bara Venecija. Bara je isušena i Savamala je počela da niče na tom mestu. Ime potiče od naziva reke Save i mahale, što je turska reč za kraj ili blok.

Danas, Savamala je svetski poznat deo grada zbog svoje urbane regeneracije. Pošto komunističke vlasti nisu imale tu potrebu da investiraju u ovaj deo grada, Savamala je postala industrijski deo koji je počeo da propada posle osamdesetih. Kako god, oko 2008. godine, otvoren je KC grad, praćen barom Mladost i Mikser festivalom koji je uskoro postao jedan od najvećih umetničkih i muzičkih događaja i koji je ovaj deo grada učinio novim ‘’kreativnim okrugom’’ Beograda.

Zemun

To je grad u gradu. Za lokalce, on predstavlja poseban grad, ali za ostale ljude iz Beograda on je deo grada. Zemun je zapravo jedan od najznačajnijih kultrunih i urbanih delova. Osećaj Zemuna danas je direktan uticaj prošlosti. Do 19. Veka, Zemun je bio grad Austrijskog carstva (Habzburške monarhije) dok je Beograd bio pod Otomanskim crstvom, što objašnjava kulturološku razliku između ova dva ‘’grada’’’.

Zemun je prerastao u komercijalni grad, baziran na obali između turskih i habsburških vlasti. Ono što je očigledno na prvi pogled su koloritne fasade i mnogo zapadne arhitekture u centru Zemuna. Ali razlika između Zemuna i Beograda su mnogo veće od arhitektonskih. On je nekada bio glavna carinska baza na putu od istoka ka zapadu.

1918. godine, Zemun je postao deo novoformiranog carstva Srba, Hrvata i Slovenaca. On leži na tri brda: Ćukovacu, Kalvariji i Gardošu. Najpoznatije brdo, Gardoš, nekada je bio deo gde su živeli ribari i čak i danas moguće je videti najviše mreža i ostalih alata za ribolov duž cele strme kaldrme, okružene prizemnim šarenim kućama. Gardoš mnogi porede sa Monmartom ili beogradskom Skadarlijom, sa Milenijumskom kulom na vrhu ovog brda, i kafanama kao glavnim simbolom noćnog života ovog dela grada.

Zemunski kej je lociran duž desne obale reke Dunav. To je najposećeniji dok u Beogradu, koji povezuje Novi Beograd i zemunsku obalu Dunava. Kej je mesto za zabavu i relaksaciju. Obala je dugačka oko 2,5 km i savršena je za šetnju, trčanje, biciklizam, vožnju rolera…

Kej je kuća mnogih marinaca, čak postoje i hosteli koji plove na Dunavu, zgrada slavnog hotela Jugoslavija i zemunski stari grad je blizu. Ponuda barova, kafića, klubova i restorana na keju je velika. Mnogi od njih su splavovi na vodi. Postoji mnogo opcija u zavisnosti od vašeg ukusa i budžeta, neki su opušteni, dok su drugi više otmeni restorani i splavovi.

Vračar

Vračar je urbani deo grada i jedna od 17 opština koje čine grad Beograd. Na površini od samo 297 hektara, to je najmanja opština u Beogradu (i Srbiji), ali i najnaseljenija. Vračar je jedna od tri opštine koje čine centralni deo grada (zajedno opštinama Savski Venac i Stari grad).

To je opština sa najskupljim nekretninama u Beogradu, i u njoj živi najviše obrazovanih stanovnika, u poređenju sa ostalim opštinama u Srbiji. Jedno od najpoznatijih znamenitosti u Beogradu, Hram Svetog Save nalazi se na Vračaru. Ostale znamenitosti Vračara su pijace, restorani i kafići oko hrama.

City Break Nedeljni Vodic: Sta Se Desava u Gradu?

City Break Nedeljni Vodic: Sta Se Desava U Gradu?

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.