Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

Apartman u beogradu radio saksija

Beg od učmalosti velegrada i odmor u Sokobanji

Sokobanja – Sokograd, dođeš star odeš mlad – reči su stare pesme koja odslikava sve blagodeti banje smeštene u zlatnoj kotlini, između planina Rtanj, Ozren i Devica, na samo 200 km od Beograda i oko 60 od Niša. Danas, situacija je drugačija – značajno bolja! Naime, ovo više nije banja samo za starije ljude kojima je neophodan čist vazduh, čista voda, zdrava prirodna hrana, medicinska nega… Sada je to lokacija na kojoj i mlađi mogu lepo da se provedu i odmore.

trg sokobanja zimi

photo credential: Sasa Stojanovic

U Sokobanju dolaze brojni turisti kojima je cilj da peške ili na terenskim biciklima osvoje vrhove okolnih planina, zaljubljenici u ptice takođe mogu da pronađu lično zadovoljstvo, travari imaju izobilje lekovitog bilja za berbu, a željni provoda mogu da odaberu neki od lokala sa domaćem kuhinjom i dobrom muzikom. Uz mladu jagnjetinu, domaće punomasne sireve i druge specijalitete, gastronomski užitak je zagarantovan,

restoran pored reke u sokobanji                                                                           preuzeto sa virily.com/travel/sokobanja-spa-serbia/

Međutim, ni tu nije kraj bogate ponude Sokobanje. U ovoj banji mesta ima i za mlade porodice sa decom. Na primer, samo 250 metara od centra je pešačka staza uz vodovod izgrađen daleke 1934, a tu je i česma Hajduk Veljka, posle koje se nailazi na izletište Borići. Upravo to mesto je idealno za decu jer je na travnatoj površini izgrađen dečji park. Samo 250 metara dalje, nalazi se lokacija sličnog sadržaja – Čuka II.

Ako vam to nije dovoljno, a pretpostavljamo da će tako i biti, na kilometar ipo od naselja nalazi se izletište Lepterija Sokograd. Do njega se može doći na više načina – savremenim putem sa asfaltnom podlogom ko želi automobilom, ali preporučujemo da iz centra do Sokograda dođete pešačkom stazom uz reku Moravicu. Osim predivne prirode i savršenog vidika, nailazićete na plaže na kojima možete da se odmorite, sunčate i po toplom vremenu okupate u čistoj izvorskoj vodi Moravice.

Posle osveženja u vodi i nekom od lokalnih barova, možete da nastavite put ka izvoru reke na 11 km od Sokobanje. Ne brinite, umorni od kretanja kroz prirodu, predveče možete da se vratite u savremene i povoljne apartmane Ranđelović gde ćete dobro i kvalitetno da se odmrite i spremite za sutrašnji pohod ka ostalim lepotama Sokobanje i okoline.

                                                                       preuzeto sa: majeslika.web.app/moravica-reka.html

Seslačka pećina je sledeća destinacija koju vredi posetiti. Osvetljena i uređena do dubine od 200 metara, ova pećina će ostati u sećanju svakog posetioca. Brojni stalaktiti i stalagmiti, ponornice, jezera… Uz prelamanje svetlosti prizor je nestvaran. Ako bi da se okupate i sunčate na plažama, to možete da uradite na Bovanskom jezeru, na samo 10 km od Sokobanje.

U podnožju Rtnja, uz nesvakidašnje čist vazduh i atmosferu nabijenu legendama i pričama o čudesnim moćima ove planine, možete da uživate na još jednom jezeru – Vrdžmanskom jezeru. Nastalo je pregrađivanjem izvora a okolina obiluje lekovitim biljem od koga se pravi ćuveni Rtanjski čaj. Obavezno ga probajte u lokalnim ugostiteljskim objektima i shvatićete da je to jedinstveni napitak koji nema ama baš nikakve veze sa industrijskim čajevima dostupnim u megamarketima.

Kada ste već tu, vredi posetiti vrh Rtnja na 1.150 metara nadmorske visine. Pogled i osećaj su neverovatnni pa će vam ostati u pamćenju jako dugo.

Kada ste već tu, valjalo bi obići selo Jošanicu kraj kojeg je i istoimena banja, bogata lekovitim blatom i izvorima termalne vode. Gusta bukova šuma ispresecana planinskim potocima je nešto što se ne viđa svaki dan. Voda je toliko čista da su u njoj nastanjeni rakovi, a okolne šume obiluju jestivim gljivama i šumskim plodovima. Raj na zemlji – za porodicu ili samce, svejedno. Sokobanja vam želi dobrodošlicu.

Posetite Hram Svetog Save, najveću pravoslavnu svetinju na svetu

koncert grupe scorpions

Najava za Koncert grupe Scorpions u Beogradu

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.