Dobro došli

City Break Apartments BLOG

Najnovije Vesti i Desavanja u Beogradu

  • 800px-topciderski_park-raj_u_beogradu_topcider_park-belgrade_paradise-768x574
  • 800px-kalemegdan_park_1
  • 800px-fountain_in_park_tasmajdan_01
  • akademski-park-photo-credits-zelena-srbija
  • botanicka_bta_jevremovac_beograd_-_japanski_vrt_05-e1465473929157

5 Parkova Koje Morate Da Posetite Kada Ste U Beogradu

Parkovi su jedna od onih mesta u kojima se na poseban način upoznaje duh jednog grada. U njima se prepliće ritam svakodnevnog života sa opuštajućom, utišanom atmosferom koja posetioca transportuje van grada i često u neka davna vremena koja beogradski parkovi pamte.

Beograd broji više od 60 parkova i izletišta, a mi ovde izdvajamo pet koje bi po našem mišljenju trebalo obavezno posetiti kada ste u Beogradu.

Univerzitetski ili Studentski park

Jedan od najšarmantnijih parkova u samom centru grada nalazi se u neposrednoj blizini nekoliko fakulteta i Kapetan – Mišinog zdanja, jedne od najpoznatijih građevina 19. veka u Beogradu. Sam park nastao je u 19. veku na mestu nekadašnje Velike pijace i danas je vrlo živo mesto, omiljeno za predah studentima i roditeljima sa decom. Na relativno maloj površini ovog parka nalazi se čak 21 vrsta drveća, a od do nedavno najstarijeg drveta u parku, japanske sofore koja je nakon 120-godišnjeg života posečena, napravljena je na njenom mestu klupa, delo vajara Bogdana Vukosavljevića.

Adresa: Studentski trg

Botanička bašta

Botanička bašta Jevremovac je prava planeta biljaka u malom. To je i gotovo magično mesto koje vas u samom centru grada svojom bujnom vegetacijom, senovitim Japanskim vrtom i prelepim starim zdanjem staklene bašte uvodi u potpuno drugu dimenziju uživanja u prirodi i svežini. Na površini od oko 5 hektara, na otvorenom prostoru nalazi se preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih vrsta, a ukupan biljni fond danas čini preko 1500 biljaka. Bašta Jevremovac koja ima i kulturološki i arhitektonski značaj, nastala je u 19. veku na inicijativu Josifa Pančića i jedna je od najstarijih u svetu.

Adresa: Takovska 43

Radno vreme od 1. aprila do 1. oktobra svaki dan, od 9 – 19 časova.

Park Tašmajdan

Mesto bogate i zanimljive istorije i još zanimljivijeg položaja jer se nalazi iznad čuvenih gradskih pećina, centar gradskih zbivanja tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, Tašmajdan je i danas srce grada i jedan od omiljenih parkova Beograđana. Moderno uređen park pruža različite sadržaje: brojne staze za šetnju, trim stazu, dečije igralište, kutak za šah, fontane i skulpture, kafiće i restorane a neposredno uz park nalazi se crkva sv. Marka.

Topčiderski park

Topčiderski park, prvi javni park u Beogradu i Srbiji, zaštićen je kao Spomenik prirode. Lepota i elegancija ovog parka definitivno vrede da za kratko napustite sam centar grada i dođete do Topčidera. Nekadašnji kraljevski park zbog svog romantičnog duha posebno je popularan za mladence ali i kao mesto na kojem možete potpuno da se opustite i uživate u prirodi. U parku se nalazi i muzej Milošev konak ispred kojeg je čuveni stari platan star više od 170 godina i visok preko 34 metra.

Kalemegdan

I za kraj, ako morate da izaberete posetu samo jednom parku, to bi sigurno bio Kalemegdan, najveći park u gradu smešten u središtu beogradske tvrđave. Mnogobrojni sadržaji Kalemegdana od obilaska muzeja, galerija, kulturno istorijskih spomenika i same tvrđave do zoološkog vrta, zabavnih sadržaja i uživanja u prirodi i pogledu na ušće Save u Dunav, čine ga idealnim mestom za celodnevni provod.

Naša preporuka: iskombinujte obilazak sa našom turom Fotoaparatom kroz Beograd i ponesite najlepše fotografije svoje posete Kalemegdanu.

Restoran Papalada

Gde Otici Na Romanticnu Veceru u Beogradu

City Break Nedeljni Vodic: Šta Se Desava U Gradu?

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi osigurala najbolje iskustvo korisnicima. Više informacija možete pronaći na našoj stranici Vise o kolačićima.